18/04/2023
Εγκεφαλικό απόστημα: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Το εγκεφαλικό απόστημα είναι η εστιακή πυώδης συλλογή μέσα στο εγκεφαλικό παρέγχυμα. Αποτελεί μια σοβαρή λοίμωδη, που χρήζει άμεσης νευροχειρουργικής αντιμετώπισης. Τα ποσοστά θνησιμότητας που έχουν καταγραφεί είναι υψηλά, ωστόσο η τεχνολογία έχει βοηθήσει αρκετά ώστε αυτά τα ποσοστά να μειωθούν.
Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις αιτίες και τα συμπτώματα, καθώς και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Εγκεφαλικό απόστημα: Αιτίες και συμπτώματα
Το εγκεφαλικό απόστημα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο η εμφάνιση είναι συχνότερη τις πρώτες 4 δεκαετίες της ζωής ενός ανθρώπου. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω κάποιας κάκωσης στο κεφάλη, ή λόγω διασποράς φλεγμονή παραρρινίων κόλπων, ωτίτιδας ή απόστημα δοντιών.
Υπάρχουν και άλλες ασθένειες και αιτίες που μπορεί να ενισχύσουν την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού αποστήματος όπως, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η μηνιγγίτιδα και άλλες.
Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού αποστήματος ποικίλλουν ανάλογα την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται και την πίεση που δέχεται ο εγκέφαλος λόγω του αποστήματος. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι οι συχνές αδυναμίες και ο πονοκέφαλος, ενώ άλλες ενδείξεις αποτελούν η δυσκολία στην ομιλία, η σύγχυση, η παράλυση μερών του σώματος, ο έντονος πονοκέφαλος και λοιπά. Στο 50% περίπου των περιπτώσεων εμφανίζεται και πυρετός.
Πώς γίνεται η διάγνωση και πως αντιμετωπίζεται;
Για τη διάγνωση του εγκεφαλικού αποστήματος, απαιτείται μια σειρά εξετάσεων όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, αιματολογικές εξετάσεις και άλλες.
Όσον αφορά τη μέθοδο αντιμετώπισης, θα λέγαμε πως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα ένας από αυτούς είναι το είδος του μικροβίου που προκάλεσε το απόστημα, η θέση που βρίσκεται όπως και το μέγεθος που έχει. Η άμεση αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη ώστε ο ασθενής να πάψει να βρίσκεται σε κίνδυνο.
Το
εγκεφαλικό απόστημα μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά μέσω κρανιοανάτρησης με τη βοήθεια της νεύρο πλοήγησης και παροχέτευσης μέσω μιας βελόνης. Συνήθως αποφεύγουμε μια ευρεία κρανιοτομία όταν αυτό είναι εφικτό, ώστε να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου.
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του μικροβίου και τη σοβαρότητα της κατάσταση. Το χειρουργείο κρίνεται απαραίτητο όταν πρέπει να βελτιωθεί η ροή αίματος στον εγκέφαλο ή για την αφαίρεση αίματος. Σε μερικές περιπτώσεις και ανάλογα το είδος, μπορεί να δοθεί κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπιση του αποστήματος.
Θα πρέπει να έχουμε κατα ου πως η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του εγκεφαλικού συστήματος απαιτεί πολλές φορές και άλλες ειδικότητες και ανάλογα πάντα την περίπτωση, όπως φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και λοιπά.
Συμπεραίνουμε πως το εγκεφαλικό απόστημα είναι μια κατάσταση που χρήζει άμεση αντιμετώπισης, καθώς η αμέλεια μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ενός ανθρώπου. Η παρακολούθηση και η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Καλό είναι να πραγματοποιείτε τακτικά εξετάσεις ώστε να είστε βέβαιοι πως όλα βαίνουν καλώς.
Παράγοντες όπως η υψηλή πίεση, το κάπνισμα και η κακή φυσική κατάσταση μπορεί να ενισχύσουν την εμφάνιση εγκεφαλικού αποστήματος. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε να έχουμε μία καλή και ισορροπημένη διατροφή.
Ο Dr. Παντελής Παπανικολάου είναι Διευθυντής Νευροχειρουργικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου/Αθηνών με ευρεία γνώση στα θέματα εγκεφάλου.
Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε άμεσα να επικοινωνήσετε μαζί του
εδώ, ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.