Τι είναι η σπονδυλόλυση;
H σπονδυλόλυση είναι μία πάθηση κυρίως της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί το έλλειμμα της συνέχειας του οστού μεταξύ των αρθρικών αποφύσεων.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε σπονδυλόλυση;
Η σπονδυλόλυση μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Οι κυριότερες είναι οι εξής:
- Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση:Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία σπονδυλόλυσης, ιδιαίτερα σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης και έκτασης της σπονδυλικής στήλης, όπως η γυμναστική, ο χορός, το ποδόσφαιρο και η άρση βαρών. Η συνεχής καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς στον ισθμό, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε κάταγμα.
- Συγγενής ανωμαλία:Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με αδύναμο ή λεπτό ισθμό, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε σπονδυλόλυση. Αυτή η ανωμαλία μπορεί να είναι κληρονομική.
- Οξύ τραύμα:Ένα ξαφνικό και έντονο τραύμα, όπως πτώση από ύψος ή τροχαίο ατύχημα, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα στον ισθμό. Αυτή η αιτία είναι λιγότερο συχνή από την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση.
- Οστεοπόρωση:Η οστεοπόρωση, μια πάθηση που αποδυναμώνει τα οστά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σπονδυλόλυσης. Τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
Πως γίνεται η διάγνωση για τη σπονδυλόλυση;
Η διάγνωση για τη σπονδυλόλυση επέρχεται με το ιστορικό και την κλινική εικόνα του ασθενούς και απεικονιστικά. Ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης μας δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες της πάθησης.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη σπονδυλόλυση;
Αν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα απλώς το παρακολουθούμε. Αν υπάρχουν συμπτώματα αρχικά προχωρούμε σε συντηρητική θεραπεία για τουλάχιστον 3 μήνες. Δίνεται φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία και κατά περίπτωση εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη.
Στη συνέχεια, εφόσον τα συμπτώματα δε βελτιώνονται, τότε και υπό συγκεκριμένα κριτήρια θα προταθεί και εκτενώς θα συζητηθεί η επιλογή της χειρουργικής σπονδυλοδεσίας και αποσυμπίεσης των νεύρων.
Η χειρουργική τεχνική διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Πάρα ταύτα, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η ελάχιστα επεμβατική διαδερμική σπονδυλοδεσία και μικροαποσυμπίεση. Το χειρουργείο είναι αναίμακτο και γίνεται μέσα από οπές του δέρματος.
Ορισμένα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής διαδερμικής σπονδυλοδεσίας και μικροαποσυμπίεσης είναι τα εξής:
- Μικρότερο τραύμα:Οι μικρές τομές στο δέρμα ελαχιστοποιούν την βλάβη στους μύες και στους γύρω μαλακούς ιστούς, με αποτέλεσμα λιγότερο πόνο, μειωμένη αιμορραγία και ταχύτερη επούλωση.
- Μικρότερος χρόνος νοσηλείας.
- Ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση:Οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν γρηγορότερα και επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες νωρίτερα σε σύγκριση με τις ανοιχτές επεμβάσεις.
- Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών:Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, αιμορραγίας και άλλων επιπλοκών.
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα:Οι μικρές τομές αφήνουν μικρότερες ουλές, βελτιώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα.
Πώς γίνεται η πρόληψη για τη σπονδυλόλυση;
Η σπονδυλόλυση μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη της σπονδυλόλυσης:
- Ενδυνάμωση των μυών:
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης:Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας ασκήσεις που ενισχύουν τους μύες της πλάτης, του κορμού και των κοιλιακών.
- Παραδείγματα: κολύμβηση, pilates, yoga, ασκήσεις με βάρη (με σωστή τεχνική).
- Διατάσεις:Εκτελείτε τακτικά διατάσεις για να διατηρήσετε την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης και να αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση.
- Σωστή στάση σώματος:
- Ορθή στάση:Διατηρήστε σωστή στάση σώματος κατά την ορθοστασία, το κάθισμα και την ανύψωση βαρών.
- Εργονομία:Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας είναι εργονομικά διαμορφωμένος, με κατάλληλη καρέκλα και ύψος γραφείου.
- Υγιεινός τρόπος ζωής:
- Διατροφή:Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D για την ενίσχυση των οστών.
- Παραδείγματα: γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λιπαρά ψάρια.
- Υγιές βάρος:Διατηρήστε ένα υγιές βάρος μέσω ισορροπημένης διατροφής και άσκησης, καθώς η παχυσαρκία επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη.
- Αποφυγή καπνίσματος:Το κάπνισμα αποδυναμώνει τα οστά.
- Ασφάλεια κατά την άθληση:
- Προθέρμανση:Πριν από κάθε προπόνηση, αφιερώστε χρόνο για σωστή προθέρμανση των μυών.
- Σωστή τεχνική:Μάθετε και εφαρμόστε τη σωστή τεχνική σε κάθε άθλημα ή άσκηση, για να αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης.
- Αποφυγή υπερβολικής προπόνησης:Μην υπερβάλλετε με την προπόνηση. Δώστε στο σώμα σας χρόνο να ανακάμψει.
- Κατάλληλος εξοπλισμός:Χρησιμοποιήστε κατάλληλο εξοπλισμό για το άθλημα που κάνετε.
- Έγκαιρη διάγνωση:
- Ιατρικός έλεγχος:Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό σπονδυλόλυσης ή αισθάνεστε πόνο στην πλάτη, συμβουλευτείτε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Νευροχειρουργό, όπως ο Dr. Παντελής Παπανικολάου.
Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σπονδυλόλυσης και να διατηρήσετε την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης.