Δισκοκήλη (Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου)

Τι είναι η δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου);

Η οσφυϊκή δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι η πιο συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης και αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου ένα μέρος του εσωτερικού περιεχομένου του δίσκου της σπονδυλικής στήλης «γλιστράει» μέσα στο σπονδυλικό κανάλι-σωλήνα, προκαλώντας πίεση ή/και παγίδευση ενός ή παραπάνω νεύρων-ριζών.

Η δισκοκήλη αυτή αποτελεί την κύρια αιτία πόνου, είτε στα πάνω είτε στα κάτω άκρα. Τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση της δισκοκήλης έχει γίνει πιο συχνή, και αυτό οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από:

  • Αύξηση του σωματικού βάρους, εξαιτίας κακής διατροφής.
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
  • Πολλές ώρες καθιστικής ζωής.

Ανατομία

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33-34 σπονδύλους που χωρίζονται σε αυχενικούς (7), θωρακικούς (12), οσφυϊκούς (5), ιερούς (5) και κοκκυγικούς (4-5) σπονδύλους και και μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Ο φυσιολογικός μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει σχήμα κυλίνδρου και περιβάλλεται από έναν ισχυρό ινώδη σχηματισμό, τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος τον συνδέει σταθερά με τους γειτονικούς σπονδύλους. Στο κέντρο του βρίσκεται ένας μαλακότερος ιστός, ο πηκτοειδής πυρήνας, που του δίνει μεγάλη ελαστικότητα και του επιτρέπει να απορροφά κραδασμούς.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λειτουργούν ως αποσβεστήρες κραδασμών μεταξύ των σπονδύλων, επιτρέποντας ευελιξία και σταθερή κίνηση στη σπονδυλική στήλη. Παράλληλα, κατανέμουν τα φορτία που δέχεται η σπονδυλική στήλη κατά τις κινήσεις και τη στήριξη του σώματος.

Αυχενικές Κήλες: Εμφανίζονται στην αυχενική μοίρα και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα, το κεφάλι, τους ώμους και τα άνω άκρα.

Θωρακικές Κήλες (θωρακική δισκοκήλη): Σπάνιες κήλες στην περιοχή του θώρακα (θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης), που μπορεί να προκαλούν πόνο στο θώρακα και να επηρεάζουν τη λειτουργία του κορμού.

Οσφυϊκές Κήλες (οσφυικη δισκοκηλη): Συνηθέστερες στην οσφυϊκή μοίρα, συνδέονται με πόνο στη μέση (οσφυαλγία), ισχιαλγία και αδυναμία στα κάτω άκρα.

Θεραπεία Δισκοκήλης (Κήλης Μεσοσπονδύλιου Δίσκου)

Αρχικά, η αντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης επικεντρώνεται στη συντηρητική θεραπεία. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η κίνηση του ασθενούς όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλεί η ακινησία (κλινοστατισμός).

Συνήθως, υπάρχει ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η φυσιοθεραπεία συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας του ασθενούς. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι συχνά αναγκαία.

Μια επιλογή είναι η επισκληρίδια έγχυση στεροϊδών και παυσίπονων φαρμάκων. Εναλλακτικά, η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή μπορεί να είναι το προτιμώμενο μέσο. Κατά τη διαδικασία αυτή, αφαιρείται η κήλη του δίσκου που ασκεί πίεση στο νεύρο μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα του ασθενούς. Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ημέρα ή την επόμενη. Ακόμη, επιστρέφει και στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ σύντομα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Δισκοκήλη Οσφυϊκής Μοίρας: Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;

Ανάμεσα στους σπόνδυλους, δηλαδή στα οστά που σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη, υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ή απλά δίσκοι, οι οποίοι είναι σαν «μαξιλαράκια».

Το εξωτερικό τους περίβλημα είναι σκληρό, ενώ το εσωτερικό τους είναι ζελατινώδες, εξαιτίας του οποίου λειτουργούν σαν «αμορτισέρ» για τη σπονδυλική στήλη, επιτρέποντας παράλληλα μικρές κινήσεις που προσδίδουν ευλυγισία και ευκαμψία στο σώμα μας.

Αίτια Δισκοκήλης 

Συνήθως, η δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) προκαλείται από τη φθορά των δίσκων λόγω γήρανσης, που ονομάζεται εκφύλιση ή εκφυλιστική νόσος. Όσο μεγαλώνουμε, οι δίσκοι χάνουν υγρό περιεχόμενο, ενώ παράλληλα γίνονται λιγότερο ελαστικοί και ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Η εκφύλιση αυτή γίνεται σε άλλους νωρίτερα και σε άλλους αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο ρυθμός εκφύλισης είναι άγνωστο από ποιους μηχανισμούς ορίζεται, οι οποίοι πιθανόν συνδέονται με μηχανικούς και γενετικούς παράγοντες.

Στον περισσότερους ανθρώπους, το πρόβλημα ξεκινάει με μια μικρή κάκωση ή μικρό τραυματισμό, συνήθως από μη σωστή χρήση των μυϊκών ομάδων κατά την άρση διάφορων βαρών. Πιο σπάνια, μπορεί να προκληθεί από πτώση ή κάκωση της σπονδυλικής στήλης. Στην περίπτωση του αυχένα, μια δισκοκήλη μπορεί να προκληθεί από τροχαίο ατύχημα.

Επικινδυνότητα οσφυϊκής Δισκοκήλης 

Γενικά, η δισκοκήλη είναι μια καλοήθης πάθηση. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μόνιμες νευρολογικές βλάβες, όπως:

  • Μερική παράλυση.
  • Απώλεια του ελέγχου της αφόδευσης και της ούρησης.

Ειδικότερα, στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο νωτιαίο μυελό, με αντίκτυπο:

  • Στη βάδιση.
  • Στην ισορροπία.
  • Στον γενικό συντονισμό των κινήσεων.

Παράγοντες Κινδύνου Δισκοκήλης 

Υπάρχουν 3 κύριοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση της δισκοκήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου:

  • Σωματικό Βάρος: Όσο αυξάνεται το βάρος του σώματός μας, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος καταπόνησης των δίσκων, ιδίως στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης (οσφυϊκή μοίρα).
  • Επάγγελμα: Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που απαιτούν ανύψωση, τράβηγμα ή ώθηση βαριών αντικειμένων, καθώς και συχνές κινήσεις στριψίματος και λυγίσματος της μέσης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δισκοκήλης. Ακόμη, τα επαγγέλματα που υπόκεινται σε συνεχείς φυσικές καταπονήσεις και μικροτραυματισμούς, όπως οι οδηγοί, οι αεροσυνοδοί και οι πιλότοι, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δισκοκήλης.
  • Κληρονομικότητα: Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος γενετικός μηχανισμός παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης δισκοκήλης. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα.

Οσφυϊκή Δισκοκήλη Συμπτώματα

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα μπορεί:

  • Να επηρεάσει τα γύρω νεύρα.
  • Να προκαλέσει πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα σε κάποιο άκρο του σώματος.

Επιπλοκές Κήλης Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Μια σοβαρή, αν και σπάνια, επιπλοκή είναι η Ιππουριδική Συνδρομή, κατά την οποία η δισκοκήλη πιέζει τα νεύρα της ιππουρίδας, η οποία αποτελεί ένα συγκρότημα νεύρων που είναι η συνέχεια του νωτιαίου μυελού. Αυτή είναι μια σοβαρή νευρολογική κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μερική ή ακόμα και πλήρη απώλεια κινητικότητας στα κάτω άκρα. Αποτελεί μία από τις πιο επείγουσες καταστάσεις στον τομέα της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης.

Πρόληψη Οσφυϊκής Δισκοκήλης 

Υπάρχουν 3 βασικοί παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δισκοκήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου:

  • Σωματική Άσκηση: Η ενδυνάμωση των μυών στη μέση σταθεροποιεί και υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη, ενώ παράλληλα αποφορτίζει τους δίσκους.
  • Υγιές Σωματικό Βάρος: Το υγιές σωματικό βάρος ελαχιστοποιεί την πίεση που ασκείται στη σπονδυλική στήλη και στους δίσκους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης δισκοκήλης.
  • Σωστή Στάση του Σώματος: Η σωστή στάση του σώματος μειώνει την πίεση που ασκείται στους δίσκους. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη μέση μας σε ευθεία θέση, ιδίως όταν παραμένουμε καθιστοί για πολύ ώρα, και να χρησιμοποιούμε τα πόδια αντί για τη μέση μας για την άρση βαρών.

Πότε πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια όταν έχετε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Ιατρική βοήθεια απαιτείται να ζητήσετε στις παρακάτω 3 σοβαρές καταστάσεις δισκοκήλης:

  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων σε σημείο όπου δεν είναι δυνατή η εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Ο πόνος, η αδυναμία ή το μούδιασμα επιδεινώνονται σε τέτοιο βαθμό που αποτρέπουν την καθημερινή εκτέλεση των δραστηριοτήτων σας.
  • Δυσλειτουργία της Ουροδόχου Κύστης ή του Εντέρου. Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο της ιππουρίδας μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ακράτεια ή δυσκολία στην ούρηση ακόμη και όταν η κύστη είναι πλήρης.
  • Αναισθησία «Σέλας». Αυτή η απώλεια αίσθησης επηρεάζει ουσιαστικά τις περιοχές του σώματος, οι οποίες θα ακουμπούσαν 1 σέλα, όπως το πίσω μέρος των ποδιών, οι εσωτερικοί μηροί και η περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Παραπάνω Πληροφορίες για τη Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

  • Καλύτερη & Πιο Ασφαλής Μέθοδος Θεραπείας: Ο γιατρός θα εξετάσει όλες τις πτυχές της κατάστασής σας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε, του μεγέθους και της χρονικής διάρκειας της κήλης, της θέσης της στο σώμα, των δομών που πιέζει και της γενικότερης κατάστασης της σπονδυλικής σας στήλης. Στη συνέχεια, θα σας προτείνει τις καλύτερες μεθόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Εσείς θα έχετε την ελευθερία να επιλέξετε ποια από αυτές τις μεθόδους ταιριάζει καλύτερα με τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.
  • Είδος Νάρκωσης: Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της δισκοκήλης συνήθως γίνεται με γενική νάρκωση.
  • Χρόνος Νοσηλείας: Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα μετά από τη χειρουργική επέμβαση δισκοκήλης.
  • Επιστροφή στην Εργασία: Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της εργασίας που κάνετε, είτε αυτή είναι φυσική εργασία είτε γραφείου. Συνήθως, οι ασθενείς που έχουν υποστεί επέμβαση για δισκοκήλη χρειάζονται άδεια από 2 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες για να αναρρώσουν πλήρως και να επιστρέψουν στην κανονική τους εργασία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ο ασθενής να συζητήσει τη διάρκεια της ανάρρωσης με τον νευροχειρουργό του μετά την επέμβαση για τη δισκοκήλη.
  • Γυμναστική & Άρση Βαρών: Θα είναι δυνατό να αρχίσετε αυτές τις δραστηριότητες τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Πάντως, είναι απαραίτητο να μιλήσετε πρώτα με τον χειρουργό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση.
  • Μετεγχειρητικές Επιπλοκές: Παρότι η χειρουργική αποκατάσταση της δισκοκήλης είναι συνήθως μια από τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, υπάρχει μια πολύ χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών μετά το χειρουργείο.