Τι είναι το μηνιγγίωμα εγκεφάλου;
Το μηνιγγίωμα εγκεφάλου είναι κατά κύριο λόγο καλοήθης ενδοκράνιος όγκος. Αποτελεί περίπου το 20% των όγκων του εγκεφάλου. Προέρχεται από κύτταρα της αραχνοειδούς μήνιγγας, της μεμβράνης που αγκαλιάζει τον εγκέφαλο. Το Μηνιγγίωμα Εγκεφάλου περιβάλλεται στενά από τον εγκέφαλο αλλά δεν τον διηθούν όπως τα γλοιώματα. Συναντάται περισσότερο στις γυναίκες από τους άνδρες. Το Μηνιγγίωμα Εγκεφάλου στην πληθώρα των περιπτώσεων είναι μονήρες αλλά μπορεί να βρεθούν πολλαπλά μηνιγγιώματα στον ίδιο ασθενή. Πολύ μικρό ποσοστό αυτών μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία κακοήθειας.
Ποια είναι η κλινική εικόνα του μηνιγγιώματος εγκεφάλου;
Τα μηνιγγιώματα αναπτύσσονται πολύ αργά σε βάθος χρόνων. Τα συμπτώματα είναι κυρίως λόγω της αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης. Αυτά μπορεί να είναι πονοκέφαλος, επιληψία, ναυτία, προβλήματα όρασης, αδυναμία άκρων, αλλαγές στην όσφρηση και άλλα.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
Πως γίνεται η διάγνωση του μηνιγγιώματος;
Η διάγνωση γίνεται με αξονική τομογραφία εγκεφάλου και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με σκιαγραφικό. Βεβαίως όπως σε όλους τους όγκους η ιστολογική ανάλυση του ιστού του μηνιγγιώματος δίνει την ασφαλή διάγνωση το όγκου.
Τύποι μηνιγγιώματος
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μηνιγγιωμάτων:
Βαθμού Ι – Καλοήθη: Πρόκειται για ένα καλοήθες μηνιγγίωμα που αναπτύσσεται αργά. Αυτοί οι όγκοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των περιπτώσεων.
Βαθμού II – άτυπα: Πρόκειται για ένα μη καρκινικό μηνιγγίωμα που αναπτύσσεται πιο γρήγορα και μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στη θεραπεία. Αυτοί οι όγκοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% – 30% των περιπτώσεων.
Βαθμού III – αναπλαστικά: Πρόκειται για κακοήθες (καρκινικό) μηνιγγίωμα που αναπτύσσεται και εξαπλώνεται γρήγορα. Αυτοί οι όγκοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,7% των περιπτώσεων.
Ποια είναι η θεραπεία για το Μηνιγγίωμα Εγκεφάλου;
Η αντιμετώπιση του μηνιγγιώματος είναι εξατομικευμένη. Αν το μηνιγγίωμα διαγνώστηκε τυχαία χωρίς να δίνει κάποια συμπτώματά στον ασθενή τότε το πλάνο μπορεί να είναι απλώς η παρακολούθησή του έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν μεγαλώνει ή προκαλέσει συμπτώματα.
Η χειρουργική αφαίρεση του μηνιγγιώματος μέσω κρανιοτομίας αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων την ιδανική επιλογή. Λαμβάνονται υπόψιν η θέση και το μέγεθος του όγκου όπως επίσης και οι λοιπές πληροφορίες του ασθενούς όπως ηλικία, παθολογικό ιστορικό του ασθενούς και άλλα. Εφόσον το μηνιγγίωμα αφαιρεθεί ολικώς θεωρείται πλήρης ίαση του ασθενούς. Αν το μηνιγγίωμα είναι πολύ μικρό σε μέγεθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος την ακτινοχειρουργικής.